VOLUBA COMMUNITY ARTS CENTRE

As our Final Major Degree Project, our brief was based on the Church Street Car Park along Falmouth high street, Cornwall. Being the town in which we study architecture, the idea of community is integral to our current project. My response was to design a multi-purpose arts-based community centre, with open access studio workshop spaces and artist residency accommodation. 

The local character of Falmouth appealed to my design process in honouring the historic ope-ways that vein around the topography of the small costal town and keeping these glimpses of views to the water, whilst offering a highly functional social water-front space for the public as a 'stop-off' point along the high street. The name Voluba is the ancient title of the Fal Estuary, to uphold and respect the rich history of the marine town.

Driven by the raw materials I found at low-tide along the shoreline of the site, I incorporated the natural pigments and tactility of the various sea glass, ceramic, terracotta, slate and drift wood pieces I collected. 

MATERIALS COLLECTED FROM THE SITE

CONCEPT POSTERS ADVERTISING THE BUILDINGS WITH THEIR EVENTS

STRUCTURAL SECTION OF COMMUNITY HALL SPACE

STRUCTURAL DETAIL OF ARTS BUILDING STEEL MESH SCREEN FACADE WITH SEA GLASS

INTERNAL PERSPECTIVE VISUALISATIONS,

  OIL PASTEL ON CARD